In de verbandtrommel van elk gezin zou een thermometer moeten liggen. Want als u denkt dat iemand in uw gezin koorts heeft, dan weet u het zeker dat u de koorts met een thermometer kunt vaststellen.

Tegenwoordig zijn er talloze goed werkende digitale thermometers verkrijgbaar. De temperatuur wordt niet alleen via de mond gemeten; dit is afhankelijk van het type thermometer, en de leeftijd en voorkeur van het gezinslid. Sommige geavanceerde thermometers gebruiken infraroodtechnologie waarbij weinig of geen fysiek contact nodig is.

In dit artikel wordt een aantal manieren beschreven waarop een thermometer kan worden gebruikt en het geeft advies en tips om de temperatuur nauwkeurig en comfortabel bij gezinsleden te meten wanneer ze ziek lijken.

Belangrijkste meetmethoden

Er zijn talloze thermometers verkrijgbaar en er is niet één methode die voor iedereen de juiste is. Maar alle thermometers moeten ergens op, in of vlakbij het lichaam worden gehouden. De meest gebruikte plekken zijn:

  • Oor (trommelvlies)
  • Voorhoofd
  • Mond (oraal)
  • Anus (rectaal)
  • Oksel

Digitale thermometers  

Vaak worden er gewone digitale thermometers gebruikt om de temperatuur te meten. Ze zijn er in diverse vormen, kleuren en maten, en ze kunnen op verschillende manieren worden gebruikt: in de mond, onder de oksel of rectaal. Nieuwere modellen kunnen net zo snel en nauwkeurig meten, maar ze kunnen ook in het oor, tegen het voorhoofd of zelfs contactloos worden gebruikt.

Deze thermometers zijn digitaal, dus ze doen het werk grotendeels voor u. De meeste thermometers meten de temperatuur en geven dan een geluidssignaal zodat de gebruiker weet dat de meting klaar is. 

Digitale oor- en voorhoofdthermometers zijn veilig, nauwkeurig en gemakkelijk in gebruik. Sommige thermometers hebben ook een geheugen, zodat ze waarden kunnen opslaan die later door bijvoorbeeld een arts of verpleegkundige kunnen worden bekeken. 

Digitale oor- en voorhoofdthermometers zijn ook handig bij kinderen, omdat de temperatuur snel kan worden gemeten zonder dat het kind te lang stil hoeft te zitten. Sommige thermometers kunnen zelfs worden gebruikt wanneer het kind slaapt. En veel digitale thermometers hebben zachte applicators die meebuigen, zodat ze prettig in gebruik zijn en meebewegen als het kind beweegt.

Net als bij alles zijn er ook goedkope thermometers verkrijgbaar, maar het loont om in een geavanceerdere digitale thermometer te investeren, omdat ze vaak innovatievere functies, prettiger gebruik en de gemoedsrust van een bekend merk bieden.

Hoe nauwkeurig zijn digitale thermometers?

Onder gecontroleerde omstandigheden zijn de meeste digitale thermometers zeer nauwkeurig. Maar temperatuurmetingen worden beïnvloed door omgevingsfactoren.

Als de temperatuur bijvoorbeeld via de mond wordt gemeten, maar de persoon heeft net iets gegeten of gedronken, dan kan dit de waarde beïnvloeden. En kinderen vinden het vaak niet prettig als er een apparaat tegen of in hen wordt gehouden en vooral als ze niet lekker zijn; zodra ze bewegen, kan de thermometer een onnauwkeurige meting geven.

Toch geven digitale thermometers de beste kans op een nauwkeurige waarde en sommige modellen zijn beter bestand tegen omgevingsfactoren. De vraag is dus: welk type thermometer is het beste voor u?

Oor of anders?

De vraag waar de temperatuur het beste kan worden gemeten, hangt af van de leeftijd van de patiënt. Baby's houden hun hoofd bijvoorbeeld vaak niet lang genoeg stil, waardoor metingen via de mond niet altijd nauwkeurig zijn. Daarom is het beter om de temperatuur in het oor te meten.

Metingen via de mond zijn vaak beter bij oudere kinderen en ook gemakkelijker uit te voeren. Buigzame thermometers bieden dan vaak meer comfort. Maar metingen met thermometers op andere plekken dan de mond, zoals het oor of contactloos, kunnen dan ook een goede optie zijn, want ze bieden nauwkeurigheid en comfort. Sommige thermometers van Braun bieden zelfs leeftijdsspecifieke metingen.

Bij sommige thermometers kunt u de temperatuur ook via andere lichaamsdelen meten, zoals op het voorhoofd, in de oksel of rectaal. Waar u de temperatuur ook meet, zorg dat u de instructies van uw apparaat volgt, en reinig de thermometer altijd na gebruik.

Infraroodthermometers

Deze thermometers gebruiken infraroodsensoren om de warmte te meten die van het lichaam komt, in het oor of door de sensor op of vlakbij het voorhoofd te houden. Ze werken zeer snel; een infraroodthermometer kan de temperatuur binnen enkele seconden meten en bij sommige modellen is direct contact niet eens nodig. Deze thermometers kunnen bij zeer actieve kinderen handiger zijn dan andere thermometers.

Een infraroodthermometer is handig als u de temperatuur snel wilt meten en de kinderen niet wilt storen. Dat geldt vooral bij jonge kinderen en baby's, die veel bewegen. Sommige modellen van Braun geven specifieke waarden voor verschillende groepen, waarbij duidelijk wordt aangegeven of de temperatuur boven of onder het aanvaardbare temperatuurbereik voor de leeftijd ligt.

Welke thermometer moet u kiezen?

Bij het kiezen van de juiste thermometer is niet één thermometer de beste. Maar vergeet niet dat u investeert in een product dat jarenlang een belangrijke rol in de gezondheid van uw gezin speelt. Welke thermometer u ook kiest, lees altijd de informatie op de verpakking en een eventuele gebruiksaanwijzing zodat u de thermometer op de juiste manier gebruikt. En als u voor of na de aankoop twijfelt, vraag dan advies bij de fabrikant, of een arts of verpleegkundige.