Hoe mensen temperatuur opnemen is door de jaren heen sterk veranderd

Veel ouders zullen zich nog herinneren dat hun temperatuur als kind met een stripthermometer of een ouderwetse glazen thermometer werd opgenomen.

Stripthermometers worden inmiddels als onnauwkeurig beschouwd, omdat ze alleen de temperatuur van de huid en niet die van het lichaam weergeven. Glazen thermometers vormden een ernstig risico wanneer ze braken, niet alleen vanwege de kleine glassplinters maar ook door blootstelling aan het uiterst giftige kwik.

Ontwikkelingen en innovaties op het gebied van digitale thermometertechnologie hebben geleid tot hele nieuwe, moderne manieren van het thuis meten van onze temperatuur.

Waarom via het oor?

Het oor is uitstekend geschikt voor het opnemen van de temperatuur, omdat het de kernlichaamstemperatuur geeft. Onze lichaamstemperatuur wordt geregeld door de hypothalamus1, die dezelfde bloeddoorvoer kent als het trommelvlies2. Wijzigingen in de kernlichaamstemperatuur worden meestal eerder vastgesteld in het trommelvlies dan op andere plekken in het lichaam, zoals rectum, mond of oksel.

Klinisch bewezen nauwkeurigheid 

Braun is het thermometermerk dat algemeen door artsen wordt gebruikt2. In recent onderzoek3 werd de Braun ThermoScan® 7-oorthermometer gebruikt om de temperatuur te meten bij 894 patiënten in verschillende ambulante medische instellingen. Hieruit bleek dat metingen met de Braun ThermoScan® 7 bij pasgeboren baby's net zo nauwkeurig zijn als de vergelijkende rectale metingen die tijdens het onderzoek werden uitgevoerd. Ook werd vastgesteld dat oormetingen veel minder ongemak veroorzaken dan rectale metingen.

Er zijn nog meer voordelen

  • Omdat de oor de kernlichaamstemperatuur weerspiegelt, worden temperatuurwijzigingen vaak sneller gedetecteerd in het oor dan op andere plekken in het lichaam, met name op momenten dat de temperatuur snel verandert. Dit is aangetoond in een onderzoek bij zuigelingen en peuters3.
  • Temperatuurmetingen onder de arm (via de oksel) geven de huidtemperatuur, wat niet altijd een betrouwbare indicatie is van de inwendige lichaamstemperatuur.
  • De orale temperatuur wordt vaak beïnvloed door eten, drinken, de plaatsing van de thermometer, mondademhaling of doordat de persoon in kwestie zijn of haar mond niet volledig kan sluiten.
  • De rectale temperatuur loopt vaak aanzienlijk achter op veranderingen in de inwendige lichaamstemperatuur. Bovendien bestaat daarbij het risico van kruisbesmetting en kan het rectum worden beschadigd.
  • Het is hygiënischer, omdat er geen contact is met de slijmvliezen, en het risico van kruisbesmetting is dan ook kleiner (bij gebruik van hygiënecaps voor eenmalig gebruik).
  • Slapende baby's hoeven niet wakker te worden gemaakt of te worden uitgekleed om de temperatuur te meten.
  • Bovendien is het comfortabeler en minder stressvol voor zowel de baby als de ouders, vooral wanneer regelmatig moet worden gemeten om de koortsontwikkeling te monitoren.

Zijn oormetingen voor u geschikt?

Samenvattend zijn metingen via het oor een heel nauwkeurige en betrouwbare manier om de temperatuur vast te stellen. Als u op zoek bent naar een snelle meetmethode, bekijk dan het Braun ThermoScan®-aanbod.

Bekijk het ThermoScan-thermometeraanbod van Braun hier:

Of doe de quiz om de thermometer te vinden die het beste aan uw behoeften voldoet.

1 GUYTON A C, TEXTBOOK OF MEDICAL PHYSIOLOGY, W.B. SAUNDERS, PHILADELPHIA, 2016, P 754-5
2 Bron: Ipsos, online onderzoek onder n=802 huisartsen en kinderartsen in vier Europese landen (n=200 elk in DU, VK, FR, NL), uitgevoerd in jan-feb 2017.
3 NETTER H F, ATLAS OF HUMAN ANATOMY, NOVARTIS MEDICAL EDUCATION, EAST HANOVER, NJ, 1997, PP 63, 95.
4 Liu A. A Study to Validate the Age-based Fever Cutoff Points for the AgeSmart Feature Using the Braun IRT 6520 Thermometer. Eigen klinisch onderzoeksrapport van Helen of Troy met referentie CP-THR11-01. 2016.