Hoe oud u ook bent, een verstopte neus kan oncomfortabel zijn. Soms is het lastig om door uw neus te ademen, waardoor u door uw mond gaat ademhalen, wat weer kan leiden tot een zere keel en alledaagse dingen zoals eten en slapen lastiger worden.

Kinderen en volwassenen hebben vaak niet zo veel last van een verstopte neus. Maar bij baby's ligt het anders. Baby's zijn voor alles waarbij ze iets moeten doen afhankelijk van hun ouders of verzorgers. Dit leidt vrijwel altijd tot ongemak en stress bij de baby, vooral als ze niet goed eten of slapen.

Maar gelukkig kunt u ze helpen, onder meer met een neusreiniger. Neusreinigers worden overal in het land door kinderartsen gebruikt en ze zijn ook op steeds meer plekken voor consumenten te koop. Met een neusreiniger kunt u de neus van uw baby eenvoudig, hygiënisch en doeltreffend schoonmaken.

In dit artikel leest u meer over neusreinigers, hoe ze werken en hoe u ze moet gebruiken. Net als bij alle medische klachten, medicijnen en medische apparaten moet u altijd een arts raadplegen als u vragen hebt.

Waarom krijgen baby's een verstopte neus?

De meeste neusverstoppingen doen zich voor als onze neus probeert om ziektekiemen, vuil, stof, rook en andere irriterende stoffen uit te stoten. De neus doet dat door slijm te produceren; dit slijm verzamelt al het vuil dat uit de neusgaten loopt. Soms kunnen de bloedvaatjes in de neus ook opzwellen, waardoor de luchtwegen verder verstopt raken.

Ook droge lucht kan ervoor zorgen dat de neus verstopt raakt. Droge lucht zorgt ervoor dat de binnenkant van de neusvleugels uitdroogt, dat de huid uitdroogt en er kunnen zwellingen ontstaan. Droge lucht komt vaak voor in de winter, als de centrale verwarming aan staat, en in gebouwen met airconditioning.

Wat is een neusreiniger?

Een neusreiniger is een klein zuigapparaatje dat specifiek is bedoeld om slijm uit de neus van baby's te verwijderen. Zo komen de luchtwegen vrij en kan de baby gemakkelijker ademen. Het verwijderde slijm wordt vaak in een apart reservoir verzameld, zodat u het veilig en hygiënisch kunt weggooien.

Er zijn diverse neusreinigers op de markt, maar het werkingsprincipe is meestal hetzelfde: een holle, inknijpbare bol bevestigd aan een slang zorgt voor een vacuüm. Als de slang in het neusgat wordt geplaatst, zuigt het slijm op en wordt dat naar een apart reservoir gevoerd.

Hoe gebruikt u een neusreiniger?

Als u de neus met uw baby met een neusreiniger wilt schoonmaken, moet u het volgende doen:

  • Neusreiniger (algemeen beschikbaar)
  • Zoutoplossing of neusdruppels
  • Zakdoekjes
  • Deken

Stap 1 – Bereid de zoutoplossing voor. U kunt speciale druppels bij de drogist, apotheek of supermarkt kopen, of uw eigen oplossing maken: meng eenvoudig een kwart theelepel zout in een kopje met warm water. (Gebruik dezelfde oplossing nooit twee keer, maak telkens een nieuwe oplossing.)

Stap 2 – Leg uw baby voorzichtig op de deken en gebruik daarna een pipet om drie druppels zoutoplossing in beide neusgaten te druppelen. Het slijm wordt zo zachter en kan eenvoudiger worden verwijderd.

Stap 3 – Knijp zachtjes in de reiniger om alle lucht uit de bol te blazen zodat er een vacuüm ontstaat. Houd de bol ingedrukt en plaats de punt van de reiniger voorzichtig in het neusgat. Steek de reiniger niet te ver in het neusgat om letsel te voorkomen.

Stap 4 – Laat de bol los. U hoort vooral dat de neusreiniger het slijm uit het neusgat van de baby zuigt. Dit kan vervelend voelen voor het kind, omdat het vreemd en onprettig aanvoelt.

Stap 5 – Knijp het slijm op een zakdoekje (let op: sommige reinigers verzamelen het slijm in een apart reservoir – lees de instructies) en herhaal het proces in het andere neusgat. Verwijder altijd alle slijm uit de neusreiniger voordat u meer slijm opzuigt.

Soms moet u dit meerdere malen per neusgat doen om alle slijm te verwijderen. Wanneer u klaar bent, veegt u de neus van de baby af met een schoon zakdoekje om slijm te verwijderen zodat dit niet opdroogt en op de huid gaat irriteren.

Zuig de neus van uw baby niet meer dan vier keer uit om te voorkomen dat de binnenste slijmlaag in de neusgaten wordt beschadigd. Gebruik de neusreiniger voordat de baby eet, omdat ze soms kunnen overgeven bij het gebruik van de neusreiniger.

Reinig de neusreiniger na gebruik met warm zeepwater. Vul de neusreiniger met wat zeepwater, schud de reiniger zodat het slijm binnenin loskomt en spuit het zeepwater eruit. Herhaal dit meerdere keren met warm water en ten slotte een laatste keer met koud water om eventueel achtergebleven zeepresten te verwijderen. Reinig de neusreiniger altijd na gebruik.

Verschillende soorten neusreiniger

Alle neusreinigers gebruiken zuigkracht om slijm te verwijderen. Maar sommige ontwerpen werken beter dan andere. Bij het kiezen van de juiste neusreiniger moet u op het volgende letten:

Neusreiniger met bol

De neusreiniger die in het deel "Hoe moet u de neusreiniger gebruiken?" wordt beschreven is een neusreiniger met bol. Dit is de meest gebruikte neusreiniger en overal te vinden: in ziekenhuizen en klinieken, maar ook in winkels en online. Dankzij het simpele ontwerp is het ook een zeer rendabele reiniger. Dat betekent niet dat deze neusreiniger geen nadelen heeft. Het grootste probleem is dat de binnenkant moeilijk bereikbaar is, waardoor het lastig is om te zien hoe schoon de neusreiniger na gebruik is. Als er slijm achterblijft, kunnen er bacteriën ontstaan. Daarnaast wordt dit ontwerp lastig droog. Dat betekent dat deze neusreiniger ook na herhaaldelijk reinigen aan de binnenkant vuil kan worden.

Elektrische neusreiniger

Zoals de naam al aangeeft, werken deze neusreinigers op elektriciteit en is hun zuigkracht groter dan bij handmatige modellen. Veel neusreinigers kunnen ook in de vaatwasser worden gereinigd en hebben praktische functies zoals een transparant reservoir om te zien hoeveel slijm er is opgezogen. Vanwege het gebruiksgemak en de praktische functies geven ouders vaak de voorkeur aan dit type neusreiniger.

Maar deze neusreinigers zijn duurder dan handmatige reinigers. Een ander probleem is dat slijm zich in lastig toegankelijke delen kan verzamelen, waardoor ze vervuild kunnen raken door ziektekiemen. Sommige modellen kunnen ook inconsistente resultaten geven, afhankelijk van het vermogen en de lading van de batterijen.

Neusreinigers met afzuiging

Deze neusreinigers werken door een mondstuk en filter op het uiteinde van de slang te plaatsen, zodat de vader of moeder het slijm zelf handmatig kan opzuigen. Het is een eenvoudig, goedkoop ontwerp dat eenvoudig is te reinigen. Bovendien hebben de ouders zo meer controle over hoe hard de reiniger zuigt. Het filter en de mondstukbescherming voorkomen dat slijm per ongeluk in de slang wordt gezogen, maar deze moeten na gebruik nog wel grondig worden gereinigd.

Zijn neusreinigers veilig?

Wanneer neusreinigers goed worden gebruikt, zijn ze volkomen veilig. En elk ziekenhuis heeft er een, dus dat laat wel zien hoe handig ze zijn. Maar ze moeten wel goed worden gebruikt, anders geven ze niet het gewenste resultaat.

Welke type u ook kiest, lees de instructies altijd zorgvuldig. Daarin staan ook voorzorgsmaatregelen: u mag een neusreiniger bijvoorbeeld maximaal vier keer per dag gebruiken en er moet evenveel tijd tussen elk gebruik zitten zodat de neus tussendoor voldoende kan herstellen. Als u zich hier niet aan houdt, kunnen de neusgaten uitdrogen en geïrriteerd raken. Hierdoor kan het probleem verergeren of zelfs neusbloedingen veroorzaken. Het is daarom ook belangrijk om niet te veel zoutoplossing te gebruiken.

Maar wanneer een neusreiniger op de juiste manier wordt gebruikt, is het een uitstekend middel om de verstopte neus van uw baby vrij te maken.